Blagoslov prvoga bogoslužnog prostora na Ivanici i započetih radova na budućem Pastoralnom centru

Na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosjeka, zaštitnika filijale Ivanica i naslovnika crkve u izgradnji i Pastoralnog centra, dana  29. kolovoza 2023.godine  u budućem Pastoralnom centru na Ivanici slavila se sveta misa s blagoslovom započetih radova, kao i već izgrađene i opremljene dvorane Centra.

Svetu misu je predvodio i blagoslovni obred obavio mons. Petar Palić, apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanjski uz sudjelovanje više svećenika.

Osim mons. Petra Palića i don Ante Luburića, važnom događaju prisustvovao je i biskup dubrovački mons. Roko Glasnović, te generalni vikar don Ivica Pervan,  predsjednik Vlade HNŽ dr. Nevenko Herceg, Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović, predsjednica Općinskog vijeća Ravno gđa Ružica Skaramuca, kao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, generalni konzul u BiH Marko Babić, kao i načelnici općina Župa Dubrovačka i Konavle.

Župnik Katedralne župe Rođenja Blažene Djevice Marije – Trebinje don Ante Luburić kazao je da se ovaj  događaj odvija na veliki povijesni dan jer je prije 834 godine napisana  čuvena Povelja Kulina bana Dubrovniku.  Na vratima slavnog grada Dubrovnika iznova potvrđujemo vjernost Katoličkoj crkvi i apostolskoj stolici. Pozdravljam sve predstavnike civilnih i policijskih vlasti sa svih razina, predvođene našim domaćinom, Andrijom Šimunovićem, načelnikom Općine Ravno i njegovim suradnicima, kao i dr. Nevenkom Hercegom, predsjednikom vlade županije Hercegovačko-neretvanske, na čijem se području civilne uprave nalazimo. Njih su dvojica i najzaslužniji da ovaj projekt raste na ovoj lokaciji i na ovom mjestu, poručio je župnik  don Ante Luburić.

Kad nas vjera i ljubav povezuju u jedno, mi smo ta živa Crkva poslana svijetu da budemo znak i svjedočanstvo one ljubavi kojom Bog ljubi sve ljude – istaknuo je prilikom blagoslova Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Ovo je povijesni događaj za katedralnu župu trebinjsku, kao i za općinu Ravno jer je blagoslov upriličen u svjetlu proslave 1000. obljetnice prvog spomena Trebinjske biskupije.