ĆIRO II: Stotinjak bicikista promoviralo južnu Hercegovinu Promotivna lokalna biciklijada u Organizaciji Općine Ravno

Nakon odgode zbog loših vremenskih prilika 15.5.2022 je održana biciklijada “Ćiro II: Ravno – Trebinje” koja za cilj imala promociju kulturnog turizma i turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno i Trebinje.

Organizator biciklijade Općina Ravno uz udrugu “Herzegovina Bike” okupili su preko stotinu biciklista te ih upoznali s bogatom kulturno – povijesnom baštinom područja kojim su danas vozili. Biciklisti su tako posjetili Ravno, Zavalu, nekada najveću Ćiro stanicu Hum, a dolaskom u Trebinje ciklovodiči iz BK “Vučji Zub” kao dobri domaćini upoznali su goste sa starim gradom Trebinjem i poslušali zanimljive priče iz tog turističkog grada. Nakon obilaska starog grada uslijedila je posjeta Hercegovačkoj kući, te pauza uz kavu pod platanima. Kružna biciklijada duga 90 km iz Ravnog do Trebinja i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima.

Stara uskotračna željeznica Ciro u svoje vrijeme bila je pruga koja život znači za narode s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Preživjela je čak 5 različitih državnih uređenja da bi krajem 1970-ih proglašena neprofitabilnom i u konačnici ukinuta. Ubrzo nakon ukidanja ostaci željezničke infrastrukture su nestali ili propali, a paraleleno s gašenjem pruge polako se i iseljavao narod s ovim prostora….danas, ĆIRO pruga predstavlja najveću cikloturističku ponudu Hercegovine.

U sklopu aktivnosti iz projekta Ćiro II održana je i ova promotivna lokalna biciklijada. Jako sam ponosna kao voditelj projekta, što je Ćirina staza, koja je jedna od najljepših biciklističkih ruta u Europi, privukla veliki broj biciklista iz različitih država. Lijepa atmosfera, druženje i obilazak same staze od Ravnog do Trebinja nam je dokazala da cikloturizam postaje jedna od važnijih grana turizma i da ga ne smijemo zapostavljati“, komentirala je Ružica Skaramuca, voditeljica projekta CIRO II.

Organizacija se održavala na visokom nivou, uz velik broj redara koji su pratili sigurnost svih biciklista, a svim sudionicima kroz projekt “CIRO II” osigurani su i prigodni promo paketi. Inače, najmlađem biciklisti na ovoj biciklijadi bilo je 13 godina, dok je najstariji biciklista imao 78 godina, a oba su članovi BK “Vučji Zub” iz Trebinja.

Projekt CIRO II – “Prekogranična tematska turistička destinacija: Stara uskotračna željeznica CIRO” financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt se provodi u suradnji tri partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore s Opcinom Ravno kao vodećim partnerom. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Riječ je o projektu pod nazivom Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO/ĆIRO II, koji je općina Ravno, kao glavni partner, provodila u partnerstvu sa Općinom Konavle (HR) i Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novi d.o.o (CG). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770.362,68 EUR od čega je Europska unija finacirala 85% ukupnog proračuna, odnosno 1.504.808,26 EUR.

Kroz projekt su se nastavili infrastrukturni radovi na Ćirinoj stazi, uz instalaciju pratećih objekata, ojačalo se prekogranično partnerstvo i učinkovito upravljanje, te se održavaju nova biciklistička druženja, a sve s ciljem povećanja dolazaka inozemnih turista i produžavanju njihovog boravka, ne samo na putu ĆIRO-a, već i na širem području Hercegovine, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i uvali Boka-Kotorskoj.

 

DCIM100GOPROGOPR1526.JPG