Neretva spaja, a ne razdvaja

Riječi su to pokojnog profesora Pere Marijanovića koji je to gorljivo kazivao i prigodno napisao. Upravo se to, na jedan izuzetan način i ostvarilo, 24. veljače u Ravnom, u Lovačkom domu. Naime, prof dr. Ante Čuvalo, umirovljeni profesor povijesti na Ohio State University i Joilet College kod Chicaga, zajedno s mladim, profesionalnim entuzijastima, je utemeljio  Udrugu Hercegovačka kulturna baština Bilig te pokrenuo Godišnjak za kulturu Bilig 2019. u Ljubuškom. Njegova zamisao da se Godišnjakom obuhvate kulturna događanja, znamenitosti, etnološka i druga baština iz općina sa šireg područja Hercegovine, već se petu godinu zaredom pokazala sjajnom uspješnicom. Iz Ljubuškog su se u ranim jutarnjim satima dvadesetak okupljenih članova Udruge, urednici i dopisnici s predsjednikom, prof.dr. Antom Čuvalom, uputili za Ravno, a u Čapljini ih je dočekao arheolog Stanislav Vukorep. Poznavatelj povijesti i etnologije, Vukorep im je bio vodič od područja grada Čapljine do Ravnog. U Dračevu su, uz spomenik, odali počast prvim žrtvama Hercegovačkog ustanka od 1875. – 1878. koji je otpočeo upravo tu, 19. lipnja 1875. U nastavku izleta ka konačnom odredištu, uz primjereno zadržavanje, upoznati su s kulturnom baštinom na području etnologije i povijesti na nekoliko lokacija. Zaustavili su se na Zmijskom brdu i na na Cerovici. U Hutovu su, potom, obišli Zavičajnu kuću i Lapidarij. Izlet se ponad jezera Vrutak nastavio trasom bivše željezničke uskotračne pruge, ponad Popova polja i Trebišnjice koji su, u hidrološkoj sprezi, nekoć predstavljali prirodni fenomen. U Turkovićima su posjetili rodnu kuću Stojana Vučićevića, te se upoznali s njegovim životom i književnim stvaralaštvom. U Ravnom ih je srdačno dočekala domaćica Vesna Slobođan.

U 11,00 h, u Lovačkom domu je Udruga HKD Bilig održala svoju godišnju skupštinu nakon koje su se uputili na ručak u hotel Stanicu. Načelnik općine, Andrija Šimunović, dočekao je goste/prijatelje Ravnog, te uz ugodno druženje nazočne upoznao sa svim važnim i zanimljivim detaljima vezanim za taj prostor. Nakon objeda, izlet se nastavio posjetom špilji Vjetrenica kroz koju ih je sprovela vodičica Marija Slobođan, a potom ih je domaćica Vesna, u sklopu Vjetrenice dočekala u biospeleološkom muzeju. Tu su se preko brojnih arheoloških, životinjskih i etnoloških eksponata dodatno upoznali s mističnim svijetom u Vjetrenici i okolici, s Ruđerom Josipom Boškovićem i Orahovim Dolom, Zavalom i Ravnim. Odatle su krenuli na Trebinju gdje ih je Dušan Musa odveo na grob Đure Kriste Pećka, kapetana u Hercegovačkom ustanku. U 18,00 sati je uslijedila promocija petog broja Godišnjaka Bilig kojeg su predstavili mr.sc. Ante Paponja i prof. Viktor Zubac. U programu su sudjelovali pjesnici dr. Jure Burić, Vesna Snježana Lovrić i Stjepan Boto, a program je moderirala Vesna Slobođan. Izuzetno bogata kulturna baština hrvatskog naroda s obje strane Neretve, preko Biliga i cjelodnevnog druženja domaćina i gostiju, uspjela je još više izjačati prijateljstvo i zajedništvo jednoga naroda koji je, samo Neretvom i nikako drugačije razdvojen. Preko suradništva u Biligu do subotnjeg izleta, osjetilo se nepatvoreno ozračje zajedništva.

Druženje se domaćih i gostiju nastavilo uz zakusku. Stečeni dojmovi će biti još većim pokretačem vrednovanja kulturne baštine i njegovanja prijateljstva između hercegovačkih općina. Iskustva koja su svi zajedno stekli, ovdje zasigurno neće stati!