Održana zajednička dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi u sklopu projekta Flood & Fire

Dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi svih projektnih partnera u projektu „Flood and Fire“ održana je u četvrtak i petak, 26. i 27. svibnja i u njoj je sudjelovalo ukupno 20 vatrogasaca iz Konavala, Trebinja, Herceg Novog i općine Ravno. Prvi, teoretski dio vježbe organiziran je u hotelu Croatia u Cavtatu, dok se praktični dio održao na vanjskom vježbalištu u Popovićima.

Prvog dana, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović približio je vatrogascima iz partnerskih općina na projektu „Sustav vatrogastva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – kako osigurati kvalitetan odgovor na prirodne katastrofe, a Zdravko Kovačić, zamjenik zapovjednika „JVP Dubrovački vatrogasci“ održao je predavanje na temu „Priprema za kvalitetnu reakciju prilikom požara na otvorenom prostoru“.

U petak, drugog dana događanja, održana je zajednička vatrogasna vježba svih partnera projekta. Vježba se sastojala od simulacije šumskoga požara otvorenoga prostora, u kojem je požar prešao na objekt te simulacije gašenja požara zatvorenoga prostora u objektu, a koja je uključivala i pretragu prostorija i spašavanje osoba u objektu.

Glavni partner projekta je Općina Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Konavle, još i Grad Trebinje te Općina Ravno.

Glavni cilj projekta jest povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.