Predstavnice Općina Ravno sudjelovale na Taiex radionici o ruralnom turizmu

Taiex radionica o razvoju ruralnog turizma, u kontekstu ruralnog razvoja, održana je od 19. do 21. ožujka 2024. godine u Trebinju. Na radionici su predstavljene dobre prakse i iskustva zemalja Europske unije (Hrvatske i Italije). Predstavnice Općine Ravno sudjelovale su na ovoj radionici, čiji je cilj bio stjecanje uvida u strateški, programski i pravni okvir, mjere potpore ruralnom turizmu u kontekstu ruralnog razvoja, kao i primjeri dobre prakse razvoja ruralnog turizma u zemljama članicama EU.

Istaknuto je kako ruralni turizam ima značajnu ulogu u multifunkcionalnosti ruralnih područja, da predstavlja alternativni oblik turističke djelatnosti u ruralnim područjima, te uvodi gospodarsku djelatnost izvan poljoprivrede.

Predavači na ovoj radionici bili su: Robert Baćac, stručni suradnik Nacionalne udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, Pula, Hrvatska, zatim Gianvito Emilio Vinci iz Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva – Odjel za borbu protiv prijevara, Cagliari, Italija, Francesco Fratto iz Nacionalne ruralne mreže Italije i Federico Niccolini sa Sveučilišta u Pisi, Odjel za političke znanosti, također iz Italije.

Jedna od obrađenih tema bila je „Zakonodavstvo u zemljama EU“, a detaljno je predstavljen ruralni turizam. Raspravljalo se o talijanskom zakonodavstvu: rođenje i razvoj, temeljna načela, regionalni zakoni, svrhe i glavne odredbe.