Visoko izaslanstvo Vlade HNŽ-a u posjetu Općini Ravno

Potres koji je 22.4.2022. pogodio Južnu Hercegovinu, na prostoru općine Ravno je prouzročio znatnu materijalnu štetu na gospodarskim, sakralnim i infrastrukturnim objektima. Nakon što su podnesena izvješća prema Civilnoj zaštiti HNŽ-a, danas je predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno s v.d. ravnateljem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugenom Ćubelom obišao Općinu Ravno.
Tijekom posjeta Ravnom, Izaslanstvo Vlade susrelo se s načelnikom Općine Andrijom Šimunovićem, predsjednicom Općinskog vijeća Ružicom Skaramuca i zastupnicom u Skupštini HNŽ Stanom Burić. Na sastanku su domaćini Izaslanstvo upoznali s nastalom materijalnom štetom na poslovnim, sakralnim i infrastrukturnim objektima.
Predsjednik Herceg izrazio je spremnost Vlade i županijskoga Stožera u saniranju materijalne štete. Domaćini su se zahvalili za angažiranost Vlade i mjerodavnih županijskih službi u prvim danima ove prirodne nepogode.
Premijer Herceg je istakao da postoje sredstva u Županiji kao i u Federaciji, gdje su još veća. Ako bude postojala odgovarajuća suradnja svih razina vlasti, a logično je da bude, jer je Općina Ravno dio prostora FBiH, onda će se uspjeti sanirati nastale štete. Premijer je upoznao domaćine s potrebnim procedurama u ovakvim, tj. Općinsko povjerenstvo treba sačiniti procjenu štete te prikupljene podatke dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta, koje će prikupljene podatke proslijediti Federalnoj razini vlasti. Nakon toga će po izjavi premijera, stožeri i vlade na županijskoj i Federalnoj razni donijeti odluke o adekvatnoj financijskoj, odnosno materijalnoj pomoći.