Članovi Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Matice hrvatske iz Sarajeva boravili u Ravnome

U organizaciji Ravanjke, DDR Lidije Pehar, članovi Hrvatskog društva za znanost i umjetnosti Matice hrvatske iz Sarajeva su 3. i 4. listopada boravili u Ravnome. Profesore: Jadranku Herceg, Anu Babić, Zdravka Vrsalovića, Maru Ljubić, Mladena Bevandu, Vladimira Remera, Vasvu Remer, Nikolu Borić, Jadranku Borić, Marinka Pejića, Miroslava Hočevara, Ljiljanu Marković, Vladimira Premeca i Mirjanu Galić  te organizatoricu Lidiju Pehar su u prostorijama općine Ravno pozdravili domaćini, načelnik Andrja Šimunović i predsjednica Vijeća Stana Burić. Tom prigodom su upoznali cijenjene goste o zemljipisnom položaju općine Ravno te  s njezinim uspjesima i problemima.  Toga dana gosti su obišli poznatu špilju Vjetrenica i oduševili se viđenim. Potom su sišli na polje gdje su se uvjerili izuzetne mogućnosti za proizvodnju voća i povrća, koje na žalost nisu još iskorištene. Razgovaralo se i o povjesnim spomenicima kamenoj crkvici na brdu Oblat iz predturskog doba, temeljima crkve sv. Petra u Zavali iz Srednjeg vijeka, gomilama, stećcima i drugim sadržajima.

Dr. sc. Ana Babić, operna pjevačica, svojim predivnim sopranom je uljepšala nedjeljno misno slavlje crkvi Rođenja BDM. Gostima su se pridružili Ravnjani poznati kao dobri domaćini i jako dobri pjevači. Druženje je nastavljeno uz prigodan domijenak, šale i izuzetno lijepe pjesme profesorice Babić i svih nazočnih do kasnoga popodneva. Gosti su bili tako oduševljeni srdačnim i prisnim dočekom, da su sa susama u očima napustili Ravno, poručujući da će ponovo doći i pozvati svoje prijatelje kako bi upoznali ljepote i znamenitosti ovoga predivnog kraja.

Gosti su se domaćinu i naknadno zahvalili darujući predivnu sliku fra Petra Perice Vidića, na čenu im domaćini srdačno zahvaljuju.

Odgovori