FLOOD & FIRE

15.08.2020. godine službeno je započela implementacija projekta Flood & Fire, odobrenog u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG-IPA CBC HR-BA-ME ukupne vrijednosti 1.851.353,00 EUR, od čega će Europska unija financirati 85%.
Projekt će trajati 24 mjeseca.
Vodeći partner je Općina Herceg Novi (ME) koja je zadužena za koordinaciju partnera i osiguravanje učinkovite provedbe aktivnosti. Projektni partneri su Općina Konavle, Grad Trebinje, općina Ravno i Institut za progres i razvoj Hercegovine.

Cilj projekta Flood & Fire je jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za pripremanje i ublažavanje utjecaja prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskim faktorom. Učestalost i intenzitet prirodnih katastrofa povećali su se posljednjih godina, a daljnja povećanja očekuju se i u budućnosti. Projekt je usredotočen na aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa koje se mogu primijeniti u mnogim okolnostima, ali posebno u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava i požara. Poplave i požari među najrazornijim su vremenskim događajima u Europi i rastućim rizikom za zajednice sklone katastrofama.

Projektom će se uspostaviti Komunikacijski centar za upravljanje katastrofama u Herceg Novom (ME) koji će služiti kao platforma za bolju koordinaciju inicijativa za upravljanje rizikom od katastrofe na prekograničnoj razini. Projekt također podržava niz aktivnosti za izgradnju kapaciteta usmjerenih na poboljšanje spremnosti hitnih službi na svim razinama.