HUM Popovo u posjeti Vukovaru povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Mladi iz Hrvatske udruge mladih Popovo s područja općine Ravno posjetili su Vukovar za Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
Sudjelovali su u Koloni sjećanja, položili vijenac i zapalili svijeće, posjetili Memorijalnu bolnicu, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Memorijalno groblje/grob Blage Zadre, Spomen-dom Ovčara i Vukovarski vodotoranj.
Bitka za Vukovar, tada pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1.800 branitelja. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: U borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1.600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1.000 civila, a ranjeno je više od 2.500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika.
Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran.
U sufinanciraju ove posjete sudjelovala je i Općina Ravno.
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje poseban je dan za sve nas, zaključili su mladi iz udruge te istakli da vječno trebamo biti zahvalni na svakoj žrtvi poginulih branitelja i civila.