MINISTAR ZDRAVSTVA, RADA I SOCIJALNE SKRBI HNŽ POSJETIO OPĆINU RAVNO

Dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, danas je posjetio općinu Ravno gdje su ga srdačno primili načelnik Andrija Šimunović i predsjednica OV Ravno, Stana Burić.

Načelnik je informirao ministra o tekućim planovima i problemima u funkconiranju općine, s posebinm osvrtom na tok rijeke Trebišnjice. Hidroelektrane na Terbišnjici ne primjenjuju važeće zakonske propise kojima se  regulira protok vode u koritu. Veliki problem je što se  u ljetnim danima  ne ispušta biološki minum pa se  korito Trebišnjice pretvara u kanalizaciju. Također težak problem imamo i u zimskom razdoblju kada se akumuliraju velike količine vode u Bilećkom jezeru, a posljedica toga su poplave u Popovu polju.  Sve to uništava poljoprivredu koja je, pored turizma i špilje Vjetrenica, glavna razvojni resurs općine Ravno.

Od 1. srpnja otvoreni su međunarodni granični  prijelazi Trebinja – Čepikuće i Ivanica –Brgat te malogranični prijelaz Orahov Do – Slano. Na međunarodnom prijelazu je dopušten promet robe plus voće i povće. Ovi prijelazi predstavljaju poticaj za razvoj gospodarstva na prostoru općine Ravno. Zbog konfiguracije općine, gdje je dužina granice sa EU 80 km, iz sigurnosnih razloga potrebno je ponovno oformiti Policijsku postaju Ravno. Policijska postaja Ravno  je prije više godina ukinuta i pripojena PS Neum. Tom prilikom je smanjen broj  policajaca na prostoru općine Ravno pa je u organizaciji rada policije moguća improvizacija. Zbog toga je neophodno pojačati aktivnosti na rješavanju ovoga sigurnosnog problema.
Ministar je informirao predstavnike općine o funkcioniranju sustava zdravstva i socijalne skrbi u HNŽ-u. Naglasio je da su socijalne pomoći stavljene u kategoriju plaća korisnika Proračuna i isplata ide svima paralelno.

Velika udaljenost od Mostara i slaba gospodarska razvijenost uzrokuju u rubnim područjima, kakva je i općina Ravno, brzu depopulaciju. S toga je nužno iznaći poticaje kako bi se depopulacija počela zaustavljati i stanovnicima omogućavao normalan život na ovom području. Županija bi morala raditi razne novčane stimulacije preko svojih ispostava, dok bi općinska administracija imala posebnu ulogu u stvaranju preduvjeta za razvoj gospodarstva i u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji.

Odgovori