Održana kulturno-edukativna manifestacija Ravanjski ljetni dani kulture 2019.

Općina Ravno i udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Stijena Ravno organizirali su kulturno-edukativnu manifestaciju Ravanjski ljetni dani kulture 2019. u razdoblju od 31. svibnja do 2. lipnja 2019.

Tijekom ove manifestacije održano je niz kulturnih događaja uključujući predstave, radionice, promociju knjige te glazbene i scenske nastupe. Manifestacija je započela u četvrtak, 30.svibnja obilježavanjem dana oslobođenja Općine Ravno. Svečano otvaranje održalo se u petak, 31.svibnja u 19:30 sati u Lovačkom domu, uz nastup STD Pajo Kolarić Osijek te predstavu ljubavi  u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.Drugi dan, u subotu, održana je radionica o suhozidima, pričanje priča za djecu na Gišinu guvnu, snimanje starih svadbenih običaja u Ravnom, kao i promocija knjige Sjahali kićeni svatovi autora Stanislava Vukorepa te nastup STD-a Pajo Kolarić Osijek.

Također, članovi ovog tamburaškog društva posjetili su Dom za stare i nemoćne osobe Ravno i svojim nastupom uljepšali svakodnevnicu korisnicima.

Najveći interes posjetitelji su pokazali za snimanje starih svadbenih običaja jugoistočne Hercegovine. Kadrovi su snimljeni ispred starih kamenih kuća s ognjištima, guvnima, popločanim kamenim dvorištima uz angažman Konjičkog kluba Vranac iz Čapljine,  HKUD-a sv.Ante Dretelj, HKUD-a Hutovo, HKUD-a Stolac te naravno domaćeg stanovništva, a po knjizi Sjahali kićeni svatovi.

Na promociji knjige govorili su sveučilišni profesor prof.dr.sc. Marko Dragić te akademkinja prof.dr. Lidija Pehar koji su ovo djelo ocijenili kao kapitalno djelo koje ima etnološku, filološku, antropološku i etnoglazbenu vrijednost jer se u njemu nalaze iznimno važni segmenti nematerijalne kulturne baštine koji su posebno ugroženi.U nedjelju, 2. lipnja održano je svečano misno slavlje koje su svojim nastupom uveličali članovi STD Pajo Kolarić iz Osijeka. Također, održana je i tradicionalna biciklijada Ćirinom stazom na dionici Hutovo-Ravno-Zavala u organizaciji udruge Hercegovina Bike iz Mostara i JP Vjetrenica. Početak biciklijade i polazak prema Ravnom je bio 11:00 h ispred OŠ u Hutovu, a biciklisti su došli oko u 14 sati u Zavalu. Svi sudionici su imali posebnu ponudu za obilazak špilje Vjetrenica nakon biciklijade.

Općina Ravno je zahvalila svima koju su sudjelovali u navednim aktivnostima posebnim programom u nedjelju na Igrištu, trgu ispred crkve rođenja Blažene Djevice Marije u Ravnom.

Odgovori