Održana uvodna konferencija projketa Flood & Fire

04.lipnja.2021, s početkom u 12:00 sati u općini Ravno održala se uvodna konferencija projketa Flood & Fire, odobrenog u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG-IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020.U prostorijama Lovačkog doma javnosti su predstavljene aktivnosti koje se provode i koje će se realizirati u okviru ugovorenog projekta.

Radi se o visoko vrijednom projektu, ukupne vrijednosti 1.851.353,00 EUR, od čega će Europska unija financirati 85%, a 15 % projektni partneri.
Vodeći partner je Općina Herceg Novi (ME) koja je zadužena za koordinaciju partnera i osiguravanje učinkovite provedbe aktivnosti. Projektni partneri su Općina Konavle, Grad Trebinje, općina Ravno i Institut za progres i razvoj Hercegovine.Nazočnima se ispred općine Ravno obratila Jelena Senta, pomoćnica Općinskog načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti i članica projektnog tima, koja je pozdravivši cijenjeni skup, istakla važnost dobrih partnerskih odnosa posebice u zajedničkom nastojanju da se što kvalitetnije i ranije djeluje u suzbijanju posljedica prirodnih katastrofa – požara i poplava, koje pogađaju projektni teritorij. Iskazala je zadovoljstvo što je općina Ravno punopravni partner u ovom projektu, te kazala kako vjeruje da će ovo biti jedan u nizu budućih zajedničkih projekata.

Projektne aktivnosti i očekivane rezultate predstavio je Ivan Otović , ispred Ureda za međunarodnu suradnju Herceg Novog. Kazao je kako je projektom Flood&Fire predviđena nabavka četiri specijalizirana terenska vozila, četiri drona sa termo kamerama i senzorima, četiri intervencijska sustava za otpornost na katastrofe, ručne radio stanica i mnoštvo spasilačke opreme. Projketom će se organizirati specijalizirane obuke za profesionalce, ali i za neprofesionalni kadar.
Gospođa Mariana Čupić Jovanovski, ispred općine Konavle je također pozdravila nazočne i istakla zadovoljstvo što je i općina Konavle ( RH) uključena u ovaj projekt.Posebno je naglasila važnost vatrogasnih društava, kazavši kako su oni ustvari prvi stub obrane unutar civilne zaštite.
Gospodin Bratislav Stoiljković, ispred Grada Trebinja, je kazao kako će kruna projekta biti uspostava Komunikacijskog centra u Herceg Novom, za rano dojavljivanje i suzbijanje požara.

Glavni cilj projekta jest povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremenu i kvalitetnu reakciju na prirodne katastrofe, kao i na katastrofe nastale utjecajem čovjeka te ublažiti posljedice istih. Projektom će se ojačati kapaciteti lokalnih zajednica kako bi se izbjegle sporadične i ad-hoc zajedničke intervencije, te će na kraju projekta u Herceg Novom biti uspostavljen Komunikacijski centar za upravljanje katastrofama koji će služiti kao platforma za bolju koordinaciju inicijativa za upravljanje rizikom od katastrofe na prekograničnoj razini.

Projekt će trajati 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.