Potpisan Ugovor o financiranju izgradnje ceste koja će spajati Ravno sa Jadranom

U petak 03.03.2023.godine u Općini Ravno je potpisan Ugovor  o financiranju izgradnje ceste “Projekt izgradnje regionalne ceste- dionica Zavala-Orahov do-Granica RH (Slano).

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Oleg Butković i načelnik općine Ravno  Andrija Šimunović.

Ministar Butković stigao je u Ravno s predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem nakon što su u Mostaru održali koordinacijski sastanak. Prema riječima ministra Butkovića, prije godinu dana razgovarali su o obnovi ove ceste.

– Radi se o dionici Zavala-Orahov Do- Granica s RH, ukupne dužine od 10 kilometara, čija je vrijednost negdje oko 7,3

miliona eura. Vlada RH je na svojoj sjednici prije otprilike mjesec donijela odluku da će financijski pomoći u realizaciji i ovog vrlo važnog projekta – istaknuo je  ministar Butković i  zahvalio načelniku općine Ravno kao i Čoviću koji je koordinirao svo ovo vrijeme.

Svečano smo potpisali sporazum i nakon njegovog potpisivanja Općina Ravno će krenuti u natječajnu proceduru  oko izbora izvođača, a nakon toga će se kroz dvije godine finansijski i operativno realizirati  projekt koji definitivno otvara nove mogućnosti za ovu općinu i za ljude koji ovdje žive i u turističkom, i u ekonomskom i demografskom smislu. Naravno, da će se neke stvari odvijati na pozitivniji način nego što je to bilo do sada – istaknuo je hrvatski ministar.

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako je riječ o najvrednijem projektu koji će se realizirati na prostoru općine Ravno u zadnjih 30 godina.

– Projektom će se osigurati najkraća i najkvalitetnija prometna povezanost Ravnog, ovog dijela općine,  Popova polja, špilje Vjetrenica s Jadranskom magistralom, a također i sa svim budućim  cestovnim pravcima koji će  povezivati  jug RH.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović je kazao da će se zbog ovog infrastrukturnog projekta ljudi početi vraćati u općinu Ravno. Naglasio je kako žele imati mrežu prihvatljivih prometnica i kad je u pitanju cestovna veza sa Hutovom ( spoj na magistarlnu cestu Neum-Stolac) kao i susjednim općinama u RS-u, ali i da će ova prometnica u potpunosti otvoriti jednu novu dimenziju prema RH i Jadranskom moru, koja je prevažna zbog lokaliteta, turističkih i poljoprivrednih ambicija.