Špilja Vjetrenica u poljednji trenutak nominirana na UNESCO-vu listu

Vjetrenica je u posljednji trenutak nominirana za uvrštavanje na listu UNESCO-a, čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih kajolika u BiH.
Ovu nominaciju je omogućila Skupština HNŽ/K, donošenjem, u zadnji trenutak, Odluke o proglašenju špilje Vjetrenica s dijelom Popova polja zaštićenim krajolikom.

Treba naglasiti da je ovo bio zadnji korak za nominaciju, koja je bila moguća do 31. sječnja ove godina.

Rad na zaštiti Vjetrenice i dijela Popova polja je bio jedan opsežni projekt koji je trajao od 2017. do 2019., u koji su bile uključene mnoge institucije: Federalno ministarstvo okoliša I turizma, UNEP, Vlada HNŽ-a uz potporu Županijskog ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, Općina Ravno. Jp Vjetrenica…
Više puta je pokušana nominacija, ali je problem predstavljalo to što na nacionalnoj razini nije bila po važećem zakonu zaštićena, iako je prije donošenja Odluke od strane Skuštine, bila zaštićeno područje, ali kao spomenik prirode, što po međunarodnoj klasifikaciji zaštite prirode nije dovoljno.

Uvrštavanje Vjetrenice na listu UNESCO-a je veoma značajno za Vjetrenicu, Županiju, ali i najjača promocija naše zemlje BiH, što bi doprinjelo značajnoj turističkoj posjećenosti i olakšanju pristupa raznim financijskim potporama i projektima na međunarodnoj razini.