Svečano obilježen Dan općine Ravno

U petak, 07.09. s početkom u 13:00 h održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ravno uz nazočnost brojnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, članova OV Ravno, državnih službenika, predstavnika javnih poduzeća, udruga branitelja i poduzetnika.  Na početku sjednice sve nazočne je pozdravila predsjednica Općinskog vijeća, Ružica Skaramuca, a zatim je načelnik Andrija Šimunović prezentirao provedene aktivnosti i projekte u prošloj godini, ali se osvrnuo i na one čija se realizacija tek očekuje.

Dan općine domaćinima su čestitali:  premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, doktor Dragan Čović. Svi su izrazili spremnost da, kroz različite razvojne projekte, ovoj lokalnoj zajednici pomognu u stvaranju preduvjeta za što kvalitetniji život njenih žitelja.

 Obilježavanje Dana općine nastavljeno je u subotu na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije kada je održana svečana  sveta Misa koju je predvodio don Marin Krešić uz koncelebraciju don Pere Pavlovića i svećenika iz okolnih župa. Don Pero je biskupovim dekretom raspoređen na pastoralno djelovanje u župu Rotimlja. Župljani župe Ravno zahvalili su se don Peri Pavloviću na 30 g pastoralnog djelovanja i uručili mu prigodne poklone.

Navečer je upriličena promocija turističke monografije Općine Ravno.  Autori monografije Domagoj Vidović, Stanislav Vukorep i Vesna Slobođan su u ovom djelu objedinili svu kulturnu, povijesnu, sakralnu i etnološku baštinu općine Ravno. Predstavljači knjige Ivan Jurilj i Željko Raguž su, svatko iz svog kuta, nazočnima predstavili važnost ove monografije za razvoj turizma Ravnog, kao i  svih dijelova Općine.
Svojim osebujnim glasom događaj je uveličala rođena Ravanjka Jelica Crnčević.

Pjesnička večer Grgurovi hukovi, održana u nedjelju, 09.09., okupila je brojne pjesnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji susret posvećen je velikom književniku Anđelku Vuletiću, koji je rođen na Zagorcu u općini Ravno. Pjesnike je pozdravio načelnik općine Ravno Andrija Šimunović. Nazočne su također pozdravili predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, koji je iznio svoje prigodno izlaganje u čast šezdeset godina književnog rada i djelovanja Anđelka Vuletića.  Pero Pavlović prenio pozdrave predsjednika Društva hrvatskih književnika iz Zagreba. Trideset i jedan pjesnik nas je počastio svojom lijepom riječi među kojima i poznati hrvatski književnik akademik Luko Paljetak.

Odgovori