Svečano otvoren granični prijelaz Ivanica

Međunarodni granični prijelaz Ivanica su dana 29.08.2017.godine svečano otvorili predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Na izgradnju ovog graničnog prijelaza utrošeno je 2 milijuna KM, od čega je 1.7 milijun utrošeno na samu izgradnju, a 300.000 KM na ekspropriaciju zemljišta. Sredstva su osigurana iz proračuna Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Rok za završetak radova bio je 6 mjeseci od početka radova, a okončani su i prije postavljenog roka.

GP Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima EU, a predstavlja kontrolnu točku na cestovnom pravcu Trebinje-Dubrovnik. Zauzima ukupno 5.000 m kvadratnih, ima četiri trake-dvije za ulaz i dvije za izlaz iz BiH, te poseban dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila. Također, uz prijelaz se nalazi i terminal, gdje će biti smještene sve potrebne inspekcijske službe, budući da je ovaj prijelaz kategoriziran kao međunarodni granični prijelaz za prijevoz robe i putnika.

Na ovaj način teži se jačem povezivanju Općine Ravno, na čijem teritoriju se prijelaz nalazi, kao i Grada Trebinja i ovog dijela BiH u cijelosti sa Dubrovnikom i dubrovačkim područjem. Izgradnjom graničnog prijelaza sa strane Republike Hrvatske ubrzati će se protok ljudi i roba, te na taj način dodatno unaprijediti suradnja između ove dvije države.

Odgovori