TURISTIČKE ATRAKCIJE PREKO HERCEGOVAČKIH STAZA DO DUBROVAČKIH ELAFITA

Na ovom svečanom događaju  nazočili  su predstavnici Europske delegacije u BiH, gospodin Massimo Mina, šef Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju, gospođa Edbera Biković, program menadžerica Delagacije EU u BiH te  predstavnici ministartsvava HNŽ, susjednih općina, turističkih organizacija, pružatelji usluga u turizmu, MSP, obrtnici koji rade u turizmu, udruženja planinara, biciklista, udruženja za ruralni razvoj, proizvođači tradicionalnih proizvoda, medija i drugi iz jugoistočne Hercegovine i susjedne Hrvatske.

Nakon prezentacije je upriličeno i  svečano otvorenje novoizgrađenoga odmorišta nadomak Ravnog, u divnoj borovoj šumi uz lokalni put koji ide iz pravca Ravnog prema Čepikućama (granični prijelaz s Hrvatskom, prema Slanom) i uključuje, osim boravka u prirodi, i šetnju borovom šumom. Postavljenjem edukativnih tabli s detaljnijim opisima, Općina Ravno će obogatiti sadržaj odmorišta pa će putnici i posjetitelji dobiti dodatne informacije i mnogo više saznati o biološkoj raznovrsnosti ovog područja.

Projekt je financirala Evropska unija  u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013 u iznosu 505.930,37 eura što je 83,63% od ukupne vrijednosti i provodio se 24 mjeseca na područjima općina Ravno, Neum, Ljubinje i Trebinje (BiH) te grada Dubrovnika i Elafitskih otoka (HR).

Kroz projektne aktivnosti su identificirane i obilježene pješačke i biciklističke staze na ruti Plava staza Via Dinarica na području Popova polja u općini Ravno te općinama Ljubinje, Trebinje i Neum te  na Elafitskim otocima u Republici Hrvatskoj. Blizu staza su mapirani lokalni resursi ključne interesne točke na ovom području, njih 268 (domaćinstva, pansioni, moteli, restorani, proizvođači tradicionalnih proizvoda, kulturno-historijski spomenici, avanturističke aktivnosti kao planinarenje, pješačenje, speleologija, kajak, paraglajding, lov, prirodne znamenitosti…), tako da se putniku i gostu nudi kompletan turistički proizvod.

Via Dinarica inicijativa promovira malo poduzetništvo i ekonomski razvoj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, u polju usluga i turizma te poljoprivrede i kulturnog nasljeđa. Namjena staza (planinskih, pješačkih i biciklističkih) je da se povežu države i zajednice koje povezuju Dinarske Alpe kroz kreiranje jedinstvene i raznovrsne turističke ponude.

Puno više o samom projektu možete saznati i na novokreiranoj web stranici www.viadinarica-bluetrail.com

The gallery was not found!

Odgovori