U Ravnom održana promocija knjige “Naoko trivijalna pojava” Ante Bendera

U sklopu obilježavanja Dana općine Ravno u Lovačkom domu je u srijedu, 6. rujna 2023. predstavljena knjiga “Naoko trivijalna pojava” Ante Bendera. Knjigu su predstavili publicist i istraživač Stanislav Vukorep, recenzent knjige i pjesnikinja Vesna Slobođan. Novinari Mile Limov, Anđelko Maslać i Damir Suton su moderirali, dok su ulomke iz knjige čitale Anđela i Karla Prkačin. Glazbeni prinos večeri su dale djevojke iz Ženske vokalne skupine “Didak” iz Gradića koje su svojim izvedbama etno pjesama oduševile publiku.

Predstavljači knjige, Stanislav i Vesna su svojim osvrtima ukazali na neobičnost i izrazit humor koji se proteže kroz stranice ovih crtica iz svakodnevice koje je autor tijekom zadnjih desetak godina zapisivao na svome istoimenom blogu. Naglasili su nekoliko naslova koji predstavljaju specifičnost ljudi Donje Hercegovine. Stanislav Vukorep je pročitao crticu “Ona” kojim je Bender htio naglasiti kako se u ovome kraju o ženi češće govori koristeći zamjenicu, nego njezino ime s isticanjem primjera koji dokazuju da to nije ostalo prošlosti, nego se i kroz svakodnevnu komunikaciju itekako primijeti i u sadašnjosti. Vesna Slobođan je interpretirala tekst “Kraljica Mira u ‘Rasnu” kojim je autor prenio nostalgično prisjećanje na vremena u kojima je odlazak na hodočašće Kraljici Mira mnogima godinama bio glavni društveno-vjerski događaj.
Ante Bender je u svom obraćanju zahvalio Andriji Šimunoviću, načelniku općine Ravno od koje je prije godinu dana stigla i podrška za izdavanje ove zbirke. Druženje je nastavljamo uz prigodan domjenak, prijateljevanje, ali i ponovno spontano pjevanje djevojaka iz Gradića. Vjerujemo da će ova knjiga starije čitatelje podsjećati na neka prošla vremena, a mladima pomoći da se upoznaju s vrijednostima kojih je danas zbog ubrzanog tempa življenja, nažalost, sve manje.