Obilježena 24. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB

Danas je u Ravnom svečano obilježena 24. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB. Program je započeo  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku prvom poginulom branitelju Nikoli Niki Brajiću čime je odana počast njemu ali i svim darovanim životima za žrtvu slobodne Domovine.

Svečanosti su nazočili predstavnici političkog i javnog života Hrvata Bosne i Hercegovine i Hrvatske, između ostalog, predstavnici  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg – Bosne na čelu s predsjednikom udruge Nikicom Tomićem, general HVO-a i ratni zapovjednik brigade Frankopan, Ilija Nakić te predstavnici braniteljskih udruga i postrojbi Domovinskog rata sa područja BiH i Hrvatske sa članovima obitelji poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja.

Počast su odali i predstavnici političkog života Hrvata Bosne i Hercegovine, predvođeni Predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora, Draganom Čovićem, predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, predsjednikom Vlade HNŽ, Nevenkom Hercegom, saborskim zastupnikom te ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Željkom Ragužem te mnogim drugim predstavnicima i izaslanicima federalnih, županijskih i općinskih vlasti.

 S početkom u 11:00 h održana  je svečana Sveta Misa koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini. Tijekom prikazivanja misne žrtve okupljeni su se prisjetili svih dragovoljaca Domovinskog rata ali i svih onih koji i danas nose ožiljke ratnih strahota. Njihova je žrtva obvezala sve nas koji danas živimo na zaštitu digniteta Domovinskog rata i pravedne borbe hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost, naglašeno je tijekom misnog slavlja.

Iza svečane mise održana je i svečana akademija tijekom koje su se nazočnima obratili načelnik općine Ravno Andrija Šimunović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg – Bosne Nikica Tomić, saborski zastupnik Željko Raguž, general Ilija Nakić te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Obilježavanju 24. obljetnice osnivanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB u Ravnom, uz nabrojana izaslanstva  nazočilo je i više od pet stotina Hrvata pristiglih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sve nazočne je zabavljao poznati hrvatski pjevač Dražen Žanko.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade HNŽ, dr. Nevenko Herceg  također su posjetili i Dom za stare i nemoćne osobe i Dom zdravlja Ravno te  naglasili neupitnu potporu viših nivoa vlasti radu ovih i sličnih ustanova.

Odgovori