Plodovi krša u Popovu polju

Danas je u Ravnom otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda Plodovi krša, na kojem će  u sljedeća  dva dana više od 30 malih poljoprivrednih proizvođača iz BiH, Hrvatske i Crne Gore izlagati i prodavati svoje proizvode.

Otvarajući sajam Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno, koja je i organizator ove poljoprivredne manifestacije, istakao je da ovaj projekt predstavlja veliku potporu poljoprivrednim proizvođačima da lakše dođu do dubrovačkog tržišta.

Koordinatorica projekta, Marija Proleta, navela je da je projekt Agrobiznis u potpunosti postigao ciljeve te da će se  sve njegove koristi vidjeti u sljedećem razdoblju.

Ona je posebno istakla dva agrobiznis centra koja su otvorena u Dubrovniku i Ravnom, a koji imaju zadaću uvezati poljoprivredne proizvođače iz BiH s dubrovačkim tržištem te tako pruže potporu malim poljoprivrednim proizvođačima.

Iz Gromače kod Zatona u Dubrovačkom primorju sajmu je prisustvovala obitelj Laptalo s maslinovim uljem, arancima, bruštulanim mjendulima, smokvenjakom iz Primorja.

Hercegovinu su predstavljali proizovđači meda, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizovda iz Popova polja (jabuke, sokovi, džemovi, grah poljak, bobica, kozji sir…).

Iz Nikšića na Sajmu u Ravnom nazočni su proizvođači sira, organskog povrća, likera i sokova te rukotvorina.

Ova dvodnevna agro-manifestacija, jedna je od aktivnosti projekta  AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji, koja za glavni cilj ima uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda u projektnoj regiji. Projekt financira  Europska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  a njegova vrijednost je oko 350.000 eura. Provođenje je započelo u kolovozu 2015., a završava se u kolovozu 2017. godine.

Na marginama ovog Sajma danas je održana Koferencija o perspektivama i razvoju općine Ravno na kojoj su predstavljeni i ostali projekti koje ova Općina provodi sredstvima EU.

Tako su nazočni, pored detalja o Agrobiznis projektu, mogli čuti i glavne ciljeve i rezultate na projektima u kojima je sudjelovala Općina Ravno:

 • Bicikliranje  kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro,
 • Razvoj održivog turizma – preko hercegovačkih staza do elafitskih otoka i
 • Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvitka – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu.

Od visokih uzvanika otvaranju Sajma i Konferenciji bili su nazočni veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, njegova ekselencija Ivan Del Vechio,  program manager na projektu Agrobiznis pri delegaciji EU u BiH – Ljiljana Pandžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ – Donko Jović, predstavnica Federalnog Mmnistarstva financija – gospođa Marija Juinović kao i predstavnici susjednih općina, sudionika ovog projekta: Bojan Šapurić – potpredsjednik gradskog vijeća Trebinja i Darko Krunić – načelnik Općine Ljubinje te predstavnica partnera iz grada Dubrovnika, Ana Marija Pilato – direktorica DURA-e i Mia Hrnić – koordinatorica ovog projekta za Hrvatsku.

Također, nazočni su bili i predstavnici općina Neum, Stolac i Čapljina i crnogorskog Nikšića.

Po završetku današnje Konferencije potpisan je ugovor između Ureda za koordinaciju projekata- PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Općine Ravno i izvođača G.T.R.  iz Mostara o rekonstrukciji Agrobiznis centra u Ravnom u vrijenosti od KM=317.283,96.

Za sutra je planirano održavanje okruglog stola na kojem će se govoriti o poticajima i potpori u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH i Republici Hrvatskoj.

Na ovom okruglom stolu predavači će biti: Jozo Pavlović iz Ministarstva poljoprivrede HNŽ/K, Veselin Dutina – direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, i Mia Hrnić – stručna suradnica iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA.

Organizator Sajma je za okupljene poljoprivredne proizvođače planirao i održavanje četiri edukativne radionice:

 • primjena elektronskih uređaja u pravilnoj zaštiti bilja,
 • uzgoj smokve i šipka,
 • proizvodnja matica i razmnožavanje pčela i
 • organska proizvodnja – procedure i regulative.

Kao predavači najavljeni su:

 • dr sc. Perica Bulić,
 • prof. dr. sc.  Ahmet Džubur,
 • mr. sc. Radivoje Maksimović i
 • Ešref Maksumić – dipl.ing. poljoprivrede.

Svi edukacijski sadržaji bit će održani drugog dana Sajma.

Radno vrijeme Sajma je od 09.00 do 18.00  sati tijekom oba sajamska dana. Organizator također najavljuje nastupe grupe Sunce  u petak, 09. u 20 sati, a predstavu u izvođenju Kazalista Marin Držić iz Dubrovnika  „Ja, tata“ i klape Kaše u subotu 10. lipnja s početkom u 21 sat.

Prošle godine, u okviru istoga Projekta, organizirana je  tržnica u Dubrovniku pod nazivom Plodovi polja na rubu grada  koja je okupila poljoprivredne proizvođače iz prekogranične dubrovačko-hercegovačke regije gdje su, po prvi put, zajedno prodavali svoje proizvode.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri su Okusi Hercegovinu  i Oxfam uz stručnu podršku Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U Republici Hrvatskoj ispred grad Dubrovnika aktivnosti vodi Razvojna agencija DURA s  Informestom iz Italije, Kinookusom iz Dubrovnika i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Inače, područje na kojem se provodi ovaj Projekt pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj, svjetski poznatu turističku destinaciju, a koja proteklih godina nije pokazala značajniji interes u razvoju poljoprivrede.

S druge strane, Projekt se implementira u poljoprivredno područje Hercegovine, susjedne regije  BiH, posebno Popovo polje koje obiluje iznimno kvalitetnim i tradicijskim poljoprivrednim proizvodima, ali s nedostatnim pristupom  otvorenijem tržištu. U tom smislu i na ovakav način opravdano je očekivati podršku u budućem prekograničnom ruralnom razvitku ovih susjednih regija te uspostavu intenzivnijih gospodarskih odnosa.

The gallery was not found!

Odgovori