PLODOVI POLJA NA RUBU GRADA

Ravno, 9. 9. 2016.


Dvodnevna pijaca  poljoprivredih proizvoda “Plodovi polja na rubu grada”


Poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i susjednih zajednica po prvi put će, 17. i 18. septembra/rujna, zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode na platou pored  žičare na dubrovačkom brdu Srđ.

Namjera organizatora ove dvodnevne agro-manifestacije je da okupi male proizvođače iz Hercegovine i Dubrovnika koji će se predstaviti sa svojim proizvodima od kojih treba izdvojiti marmeladu od mandarina, prirodne sokove, arancine, bruštulane mjendule, smokvenjak, vina, povrće i voće, grah poljak, med i razne vrste sira.

Ovaj sajam pod nazivom “Plodovi polja na rubu grada” dio je projekta “AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji” koji za glavni cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrenih proizvoda.

Projekat finansira  Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura,  traje dvije godine i u Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije,  Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U sklopu sajma, 17. septembra/rujna,  biće održan  koncert grupe “Gruhak, a dan kasnije nastupit će i klapa “Kaše” sa svojim a capella programom.

Oba koncerta biće održana u 20 časova, a za posjetioce ovih besplatnih koncerata osiguran je i povratak žičarom čije radno vrijeme će, ova dva dana, biti produženo do 23 časa.

Inače, područje na kom se sprovodi ovaj projekat pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj i to je svjetski poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede.

S druge strane projekat interveniše i u poljoprivredom području Hercegovine, susjedne regije u BiH, gdje se posebno ističe  Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu te će podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanju ekonomskih odnosa između regija omogućiti će da se ovi problemi ublaže.


Za sve dodatne informacije kontaktirati:

Marija Proleta, Općina Ravno

mara2706@gmail.com ili 00 387 63168 200.


SVE DETALJE MOŽETE NAĆI NA OVOM LINKU

Odgovori