Prezentirane mogućnosti za proizvodnju rajčice za preradu u Popovu polju

Dana 06.06.2018 godine u prostorijama Lovačkog doma Ravno održano je predavanje  pod nazivom „Mogućnosti za proizvodnju rajčice za preradu“ koje je održao direktor sektora za razvoj poljoprivrede u Podravci d.o.o. Koprivnica dr.sc. Zdravko Matotan.

Objasnio je čitav proizvodni i tehnološki proces proizvodnje rajčice za preradu, i prikazao proizvodnju iste u Umagu te pozitivna iskustva poljoprivrednika sa uzgojem rajčice.

Također, na samom kraju izlaganja obratio se i gosp. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranog zavoda u Mostaru koji je najavio daljnje korake i izradu Studije o ekonomskoj isplativosti uzgoja rajčice za preradu u Hercegovini. Istaknuo je kako općina Ravno ima najveći potencijal i najveće dostupne površine za ovakav vid uzgoja.

Općina Ravno je  zajedno s Podravkom d.o.o Koprivnica krenula u sortne pokuse sadnje industrijske rajčice za preradu. Za razliku od rajčice namijenjene za svježu potrošnju, koja se pretežito uzgaja u zaštićenim prostorima , rajčica za industrijsku preradu isključivo se uzgaja na otvorenom , upotrebljavaju se posebni hibridi niske grmolike stabljike, a gotovo su svi tehnološki  procesi mehanizirani. Upravo zbog tih razlika općina Ravno ima najviše potencijala jer je uspješno provela komasaciju Popova polja i posjeduje  velike površine  koje su idealne za mehanizirani način proizvodnje.  Sadnja pokusnog polja  u Popovu polju izvršena je  07.05.2018. godine na površini oko 300 m². Na posađenoj površini zasađeno je  15 različitih hibrida industrijske rajčice.

Odgovori