Ravno ponosno na svoju Lidiju

U organizaciji Općine Ravno, večeras je, u prepunoj sali Lovačkog doma, upriličeno predstavljanje knjige doktorice Pedagogijske i doktorice Psihologijske znanosti, redovite sveučilišne profesorice i akademkinje Hrvatske Akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini,  Lidije Pehar, pod nazivom Čovjek – tijelo duh i duša. Autorica je knjigu posvetila svom selu Ravno.

O knjizi su govorili prof. dr. Mladen Bevanda i autorica.

Vesna Slobođan nas je vodila kroz program i pročitala nekoliko potresnih pisama od žena kojima je Lidija pomogla svojim stručnim savjetima kroz medijske nastupe.

Prof. dr. sc. Bevanda je istaknuo koliko je bitno da čovjek spozna samoga sebe. „Unatoč napretku znanosti, tehnike, tehnologije i životnog standarda, čovjeku danas treba znatno više duha, duše, ljubavi, humanizma. U središtu je samo borba za materijalno, za ono prolazno, a za vječne vrednote ljudi ne mare, kao da umrijeti neće. Tema je obrađena u dvije knjige od šest poglavlja i svojevrsno je putovanje u jedno od raznolikih područja ljudske Tijelo – Duh -Duša tajanstvenosti gdje se autorica jednim, kako racionalnim tako i emocionalnim, ponajprije religijsko-mističnim diskursom i stilom obraća „Urbi Et Orbi“, istaknu je prof. Bevanda.

Lidija je u svom uvodnom dijelu rasplakala Ravnjane, kako one s kojima je rasla tako i one starije, koji su je više puta pljeskom prekidali. Sa sjetom se osvrnula na život svoje obitelji i na svoje odrastanje u Ravnom. Govoreći o razlozima koji su je motivirali da piše ovu knjigu i o samoj knjizi, profesorica je istakla „Tijelo je privremena adresa duše, a mi smo očito zaboravili njeno podrijetlo, dajući prednosti raznim vrstama identiteta (nacionalnom, religijskom, političkom, ekonomskom, statusnom…). Srce nam treba biti glavni vodič, a ne um, jer se srcem suočavamo sa svojim egom, izazivamo ga i u konačnici nadvladavamo. Upoznavanje vlastitoga ega dovodi nas do upoznavanja Boga i to je ta religio cordis – religija srca koja je zapreteno prisutna u svim nebeskim objavljenim religijskim tradicijama. Moderna misao i suvremeni čovjek trebaju znatno više duha, duše, razumijevanja i ljubavi“. Na kraju nam je preporučila „ne trebate se bojati spoznaje samoga sebe“.

U glazbenom dijelu programa uživali smo u nastupima Magdalene, Helene i Rafe.

Odgovori