TURIZAM OPĆINE RAVNO DOSTOJNO PREDSTAVLJEN I U ZAGREBU

Poslije Ravnoga i Dubrovnika, na Tribini Hrvatskog slova u Zagrebu, 28. ožujka 2019. je uspješnop predstavljena Neispričana priča – Turistička monografija Općine Ravno, čiji su autori Vesna Slobođan, Stanislav Vukorep  i drscDomagoj Vidović. Uoči predstavljanja načelnika je Općine Ravno Andriju šimunovića, saborskog zastupnika Željka Raguža i autore u karatak posjet primio ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić iskazavši osobito zanimanje za stanje hrvatskog jezika u službenoj uporabi.

Među ostalim je istaknuta i uloga metkovske podružnice preko koje Institut, kao jedna od rijetkih hrvatskih ustanova, djeluje u istočnoj Hercegovini te činjenica da je turistička monografija plod dugogodišnje suradnje Instituta i Općine Ravno koja je osnutkom podružnice institucionalizirana.

Nakon uvodnog obraćanja voditelja predstavljanja, hrvatskog književnika i glavog urednika Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, okupljene je pozdravio načelnik Andrija Šimunović prisjetivši se ratnih vremena, ali istaknuvši brzinu obvnove, sve bolju prometnu povezanost i razvojne perspektive Ravnoga i Popova.

Monografiju su predstavili Željko Raguž – zastupnik u Hrvatskom saboru, autori Domagoj Vidović, Stanislav Vukorep i Vesna Slobođan te ocjenjivači Milica Mihaljević i Mate Kovačević.

Predstavljači su istakli kako je Monografija nastala iz  potrebe da se o Ravnom i Popovu čuje povijesna istina i da se prezentira i izvuče iz zaborava povijesno i priordno bogatstvo Ravnoga i Popova.

Pored zainteresiranih Hercegovaca, predstavljanju su nazočili i visoki uzvanici i dokazani prijatelji Ravnoga: Žana Ćorić i Katarina Živković ispred Središnjeg državnog ureda za Hvate izvan Republike Hrvatske te Anita Drnetić i Valentina Bešlić iz Ministarstva zdravstva koje se svojim radom zalažu za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Kao predstavnica se Središnjega družavnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske publici obratila Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH, naglasivšii dobru suradnju između Središnjeg državnog ureda i Općine Ravo te se prisjetivši svojih putova u taj kraj.

Na kraju su predstavljači poručili: vidimo se 9.4.2019. u 13 h na Mostarskom sajmu.

U petak, 29. ožujka 2019. u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske autore su, saborskog zastupnika Željka Raguža i ravanjskoga načelnika Andriju Šimunovića primili državni tajnik Zvonko Milas i Žana Ćorić.

Odgovori