Ćirina biciklistička staza među Top 10 turističkih destinacija

Najveći turistički magazin „Lonely Planet“ uvrstio je Ćirinu biciklističku stazu među Top 10 destinacija na svijetu. Točnije, hercegovačke turističke destinacije špilja Vjetrenica, srednjovjekovni gradić Počitelj, Ćirina biciklistička staza koja ih povezuje te tradicionalno selo Lukomir zauzele su visoko četvrto mjesto.

Uskotračna željeznička pruga  pretvorena je u biciklističku stazu implementacijom projekta Bicikliranjem kroz povijest- revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“.Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz Prekogranični projekt suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II-Prekogranična suradnja te implementiran u razdoblju od 2014. do 2016.godine.  Nakon završetka implementacije projekta, stazu održavaju lokalne udruge na čelu sa udrugom Hercegovina Bike iz Mostara i JP Vjetrenica d.o.o. Ravno koji neumorno rade na promociji Ćirine biciklističke staze, posjećuju sajmove te  organiziraju promotivne biciklijade. Trenutno rade na organizaciji Druge Ćirine biciklijade koja će se održati na dionici od Hutova do Ravnog, 02. lipnja 2019.godine, a za koju postoji jako velik interes.

Bitan je i podatak da se Ćirina biciklistička staza u Dubrovniku nadovezuje na Eurovelo 8 rutu koja u svojoj dužini od 5.888 km prolazi kroz 11 zemalja, a što je zasigurno i jedan dodatni motiv svih cikloturista koji prolaze ovom rutom da svrate na Ćirinu stazu i upoznaju Hercegovinu.

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širine 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom. Danas su te pruge pretvorene u biciklističke staze kojima godišnje prelaze tisuće i tisuće cikloturista. Projekt  je bio prepoznat od stranih medija, tako je svojevremeno i najveći Britanski dnevni list “The Guardian” pisao o Ćiri i turističkoj ponudi Hercegovine.

Odgovori