HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, AKADEMIK DRAGAN ČOVIĆ, POKROVITELJ OTVORENJA TURISTIČKE SEZONE VJETRENICA 2016.

Tom prigodom predsjednik Čović je istaknuo da je špilja Vjetrenica prva u svijetu po bioraznolikosti te je neophodno sve učiniti kako bi se to bogatstvo zaštitilo.

Predsjednik Čović je, u svom govoru, naglasio da je špilja Vjetenica vrlo vrijedno prirodno dobro te da za njezine gospodarsko-turističke aktivnosti treba pomoć svih razina vlasti. Ovaj iznimno rijedak prirodni dragulj je kandidiran za UNESCO-ov popis prirodne baštine te će se u narednom razdoblju aktivno raditi da se taj status što prije ostvari.

Špilja Vjetrenica je pretrpjela velike materijalne štete, a to se naravno odrazilo i na ovdašnji turizam.  Obnovljena je sredstvima Federalnog fonda za zaštitu okoliša te je danas ponovo  stavljena u turističku funkciju.

Akademik Čović i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Tomislav Karamarko, su skupa otvorili i prvi bospeleološki muzej u regiji. Potreba za ovakvim muzejem se javila  zbog bogate povijesti istraživanja i bogatog biospeleološkog nalazišta. Izgradnju i opremanje muzeja je financiralo Federalno ministarstvo  turizma i okoliša, a na otvorenu je sudjelovala nadležna minstrica gospođa Edita Đapo. Muzej je otvoren u suradnji s Biospeleološkim savezom Bosne i Hercegovine.

Bogat kulturno-zabavni program ispred špilje i muzeja priredili su članovi HKUD-A Stolac, ženska pjevačka skupina iz Stoca te vitezovi Hercega Stjepana iz Stoca.

Uz predsjednika Karamarka, na ovoj svečanosti su nazočili ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar turizma Anton Kliman.

Na kraju je potpisana i povelja prijateljstva između špilja Vjetrenica i Veternica.

The gallery was not found!

Odgovori