MINISTAR ZA PITANJA BRANITELJA HNŽ, OLIVER SOLDO, U POSJETU OPĆINI RAVNO

U povodu pripreme za obilježavanje dana oslobođenja Ravnog, ministar Soldo boravio je 8.2.2019. u općini Ravno gdje je održao radni sastanak s načelnikom Andrijom Šimunovićem i predstavnicima braniteljskih udruga ove općine.

Ministar je iskoristio ovu prigodu i informirao o aktivnostima Ministarstva s posebnim naglaskom na usvajanje Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojeg je usvojila Skupština HNŽ na sjednici održanoj 10.07.2018. godine. Ministar je također informirao da je Ministarstvo po usvajanju Zakona u fazi izrade podzakonskih akata i pripreme programa kojima se nastoji poboljšati položaj braniteljske populacije prije svega kroz programe pojačane zdravstvene zaštite, kvalitetnije modele stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja branitelja.

Načelnik Šimunović informirao je ministra o aktivnostima oko pripreme obljetnice oslobođenja Ravnog i izgradnje središnjeg spomen obilježja a poseban naglasak stavljen je na nedavne događaje skrnavljenja spomen obilježja u mjestima Slivnica i Golubov kamen u kojima su nepoznati počinitelji u potpunosti uništili križeve i spomen ploču s ispisanim imenima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Sudionici sastanka najoštrije su osudili ove vandalske činove ističući kako je zaštita digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja trajna obveza, stoga je nedopustiva svaka vrsta devastacije spomenika podignutih u čast poginulih branitelja zato ovi činovi vandalizma, za koje se nadamo da nisu izraz smišljenog djelovanja, zaslužuju najoštrije osude cjelokupne javnosti.

Na kraju sastanka sudionici su izrazili nadu kako će nadležne institucije u što skorijem roku poduzeti sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja, te apelirali da svi zajednički radimo na podizanju svijesti odnosa s posebnim pijetetom prema spomen obilježjima poginulim braniteljima.

Na kraju posjete ovoj općini, u ime Vlade HNŽ i Ministarstva za pitanja branitelja,  ministar Soldo izrazio je spremnost poduprijeti obnovu oštećenih spomen obilježja.

Odgovori