Obilježen Dan planeta Zemlje

U organizaciji JP Vjetrenica-Popovo polje d.o.o. Ravno u razdoblju od 20.04.-22.04.2018. godine održano je trodnevno obilježavanje Dana planete Zemlje. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava svake godine 22.travnja, počevši od 1992.godine.

Prvi dan obilježavanja, u petak 20.04. održana je radionica na temu Zakonska regulativa u zaštiti prirode. Na ovoj radionici  predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma su prezentirali zakonske okvire zaštite okoliša i prirode, s naglaskom na važeći Zakon o zaštiti prirode.

Nakon toga su predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za okoliš u BiH (UNEP) koji implementiraju projekt „Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini“ upoznali nazočne s dosad provedenim i planiranim aktivnostima na uspostavi formalno-pravne zaštite prostora u skladu s važećom zakonskom regulativom. Ovaj  projekt je usmjeren na podršku proširenju sustava zaštićenih područja u BiH i izgradnji kapaciteta za efikasno upravljanje bioraznolikošću, a špiljski sustav „Vjetrenica-Popovo polje“ na prostoru općine Ravno je prepoznat i uvršten kao jedno od značajnih prirodnih područja.

Također, predstavnici JU Zaštićena područja kantona Sarajevo iznijeli su primjere dobre prakse upravljanja zaštićenim područjima, odnosno istakli važnost valorizacije ovih područja u turističke svrhe i  istodobnog čuvanja prirodnih vrijednosti zaštićenih područja.

Drugi dan obilježavanja, u subotu 21.04.  održana je Mala škola speleologije kao jedan oblik vannastavnih aktivnosti u sklopu koje su učenici iz Mostara, Rodoča, Bune, Čapljine i Stoca sudjelovala na  edukativnim predavanjima i prezentaciji raznih speloloških aktivnosti.

Treći dan upriličena je izložba Natura 2000 te održani Dani otvorenih vrata špilje Vjetrenica.

Cilj ovih događanja je podizanje razine ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planeta Zemlje, a održani su uz financijsku potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Odgovori