Prvi turisti posjetili Ravno

U subotu, 14.4.2018., skupina prosvjetnih djelatnika metkovačke gimnazije je, pored špilje Vjetrenica, bogatog objeda u restoranu Zavala, posjeta biospeleološkom muzeju Vjetrenice, posjetila i Ravno. Posjetitelji su bili prvi turisti kojima je predstavljena kulturna, povijesna, sakralna i etnološka baština Ravnog.

Ovom prigodom su se upoznali s poviješću župne crkve Rođenja BDM, koja je kao građevina najstarija župna crkva u Hercegovini. U njezinoj su unutrašnjosti dvije spomen-ploče: ploča pisana hrvatskom ćirilicom iz 1579. g. te druga, pisana na latinici. Crkva sv. Dimitrija, 150 godina starija od dolaska  Osmanlija, hram Svete Trojice te crkva sv. Josipa, posjetitelje su osvojile svojom ljepotom i povijesnom notom. Ostali su impresionirani likom i povijesnom ulogom vojvode don Ivana Musića, vođe hrvatskog naroda u Hercegovačkom ustanku, a ni mučenički usud don Đure Maslaća za vrijeme II. svjetskog rata i poraća nije ih ostavio ravnodušnima. Uz spomenike podignute u čast povijesnim osobama, Josipu Ruđeru Boškoviću, istaknutom hrvatskom isusovcu i znanstveniku i Nikoli Niki Brajiću, prvoj žrtvi proteklog rata u Bosni i Hercegovini, bili su u prilici poslušati sve o njihovim životima, ulogama i značaju koji su ostavili trajni pečat na čovječanstvo.  Posjetitelji su također upoznati s Igrištem kao starim slavenskim centrom Ravnog i bogatom slavenskom mitologijom usko povezanom s drevnošću njegova nastanka. Naši gosti su ostali ugodno iznenađeni zanimljivom povijesti Čitaonice – Kralja Tomislava dom i Osnovne škole Ravno. Posebnu pozornost im je privukla ilirska kneževska grobnica  s nekropolom stećaka. Dobili su još priličan broj informacija, do sad nepoznatih široj javnosti, zbog čega su se osjećali osobito počašćenima. U sklopu ovog posjeta svoje su mjesto našli i  čuveni ravanjski i popovski zidari i klesari.

Prepuni dojmova, prilikom rastanka s domaćicom iskazali su veliko zanimanje za ponovnim posjetom Vjetrenici, Ravnom a i ostalim lokalitetima.

S obzirom na kulturno i povijesno naslijeđe Ravnog i njegove Općine, za cjelovito je upoznavanje potreban i višednevni boravak na ovom području.

Odgovori