Započeo proces nominacije špilje Vjetrenica na listu svjetske baštine UNESCO

Direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno,  Nikša Vuletić održao je jučer, 21.05.2019. godine, sastanak sa Federalnom ministricom okoliša i turizma, dr.Editom Đapo, šefom Ureda UNESCO u BiH, Sinišom Šešum te generalnom sekretaricom Državne komisije BiH za UNESCO, Biljanom Čamur Veselinović.

Kroz program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – akcijski plan strategije okoliša“, utvrđenog budžetom FBiH za 2019.godinu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdvojilo sredstva u iznosu od 70.000,00 KM za programe izrade nominacijskih fajlova za upis prirodnog dobra na listu svjetske baštine UNESCO za:

1.Program izrade Nominacijskog fajla zaštićenog područja Nacionalnog parka Una-Martinbrodski slapovi;

2.Program izrade Nominacijskog fajla za područje špilje Vjetrenica

Predstavnici UNESCO-a u Bosni i Hercegovini zahvalili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za predanost ovom zadatku i uspješnu koordinaciju i komunikaciju između institucija na različitim nivoima što je rezultiralo iniciranjem procesa kandidiranja spomenutih područja za upis na listu svjetske baštine.

Ulazak na listu dobara svjetske baštine omogućiti će očuvanje biodiverziteta špilje Vjetrenica, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za znanost ili očuvanje života, ali i  jačanje kapaciteta ovog turističkog odredišta.

Odgovori